Balvenie Founders Reserve 10 år


Singel Malt Whisky
Higlands Speyside
Aged 10 Years

Homepage

TESTING NOTES:

Doft: Malt, frukt och svag rök.

Smak: Medelfyllig kropp med toner av malt, sherry och söt honung.

Finish: Lång finish med kryddig och söt sherry.


     

På en kulle ovan Dufftown ligger slottet Balvenie från 1200-talet. Den skotska staten lade beslag på slottet som sedan återlämnades till Lady Douglas om hon som ersättning varje år betalade kung Jacob II med en röd ros. På 1600-talet övergick slottet i Alexander Duffs ägo. Staden Dufftown som är centrum för whiskytillverkningen vid Spey har naturligtvis fått namnet av denne man.

Granne med William Grants Glenfiddish Distilleri i Dufftown, startades destilleriet Balvenie 1892, fem år efter Glenfiddish. Destilatorerna köptes begagnat från Lagavulin och Glen Ablyn. 1992 öppnade Grants ännu ett nytt destileri Kininvie intill Balvenie. 

Golvmeltning utförs fortfarande på c:a 15 % av maltbehovet. Samma vatten används av bägge tillverkarna, men torven till Balvenie handskördas än i dag lokalt. Destillatorerna på Balvinie har mycket längre halsar än de gamla i Glenfiddish. Åldringen är också speciell för Doublewood. Tilläggsnamnet innebär att åldringen skett i två typer av fat, första tiden i bourbontunnor sedan i sherrytunnor. Detta tillsammans med mältningen ger en kraftfull whisky, doftrik med ett stänk av honung.

Uisge -Six Testing Notes

Flavour Nose 10,0
Staffan 6 4  
Paul 7 4
Anders 7 5
Rolf 5 3
Christer 5 5
Gösta 6 3
Total 36 24 60